Regionas: Tarptautinis
Kalba: Lietuvių
Keisti

Curs antreprenoriat pentru copii

Educație antreprenorială pentru copii

Îți dorești pentru copilul tău o viață de adult în care să se simtă încorsetat într-un job care nu îi aduce satisfacție?

Copiii și adolescenții au creativitate și foarte multe idei valoroase care se pierd dacă nu știu cum să le pună în aplicare. 

Antreprenoriatul este prin excelență un act creator, iar generațiile tinere au nevoie să învețe să pună bazele unor afaceri rezistente în timp și vremurilor. 

Te-ai gândit care ar fi beneficiile pentru aceștia și societatea din care fac parte, dacă adolescenții ar învăța să ”construiască”, în felul și ritmul lor, încă din școală, un plan de afaceri după mai înalte standarde?

Avem nevoie de o nouă generație de antreprenori!

Chiar dacă apetitul pentru antreprenoriat nu ne lipsește nouă, românilor, puține afaceri trec de primii ani de funcționare. Cu atât mai puține au un real succes, pe termen lung. 

Este pe de o parte firesc, generația noastră, a părinților a învățat din mers ce este antreprenoriatul. Nu am moștenit o mentalitate autentică de antreprenor în această parte a lumii. S-au făcut multe erori, erori ale începuturilor.

Cu toate acestea, ți-ai imagina cum va arăta societatea românească dacă copiii noi vor ști să facă afaceri în viitor în sensul pur capitalist al cuvântului? 

Ești dispus, ca și părinte să investești în viitorul lor, și din această perspectivă?

Antreprenoriatul este un vis care se învață

Produsele și serviciile pe care le utilizăm, de la cele mai simple și uzuale până la cele mai complicate, de la cele de bază, absolut necesare, până la cele unicat sau rare, greu accesibile, sunt rezultatul unui vis al unei persoane sau grup de persoane care au pus pe hârtie un plan de afaceri și l-au urmat cu disciplină. Ești de părere că și copilul tău își poate îndeplini un astfel de vis? 

Pentru cine este acest curs de educație antreprenorială?

Acest curs de educație antreprenorială se adresează tuturor adolescenților care se gândesc să dezvolte o afacere în viitor și care vor să pornească în această călătorie plecând de la premise sănătoase, de la informații validate la nivel internațional. 

Mai exact, pentru cine este cursul?

  • Pentru adolescenții care sunt interesați și caută informații despre lumea afacerilor;
  • Pentru cei care simt chemarea antreprenoriatului și nu au avut posibilitatea să exploreze acest domeniu;
  • Pentru cei care vor să testeze dacă antreprenoriatul li se potrivește;
  • Pentru acei care vor să își consolideze cunoștințele generale despre viață, dincolo de curricula școlară ce nu (mai) răspunde nevoilor acestor generații; 
  • Pentru adolescenții curioși, dornici de cunoaștere și aventură, de lucru în echipă;

Mai târziu, în viață, aceștia vor decide dacă antreprenoriatul este potrivit pentru ei. Important în acest moment este să ia un prim contact cu noțiunile specifice antreprenoriatului și să afle care sunt pașii de urmat într-un plan de afaceri care să-i conducă spre succes. 

Totuși, cui NU i se adresează cursul de antreprenoriat?

Înainte de investi într-un astfel de curs, un curs de educație antreprenorială pentru fiica sau fiul tău, este bine să afli și cui nu i se potrivește:

  • Adolescenților care provin din familii unde au luat deja contact cu lumea afacerilor, sunt implicați în afacerea familiei și știu să facă bani din ideile lor;
  • Celor care nu consideră că viața antreprenorială cu suișuri și coborâșuri li se potrivește;
  • Celor care nu ai idei sau nu sunt sunt dispuși să facă eforturi pentru a le pune în aplicare.  

Concret, ce conține cursul de educație antreprenorială pentru adolescenți? 

În cadrul cursului, adolescenții vor realiza, în echipă, un plan de afaceri pentru o Fabrică de limonadă. Prin exerciții punctuale, aplicații concrete, plecând de la teoria de specialitate și sub îndrumarea unui profesionist, vor trece prin diverse situații, vor învăța să răspundă provocărilor și vor realiza un plan de afaceri cât se poate de real, mergând până la prezentarea unui pitch pentru obținerea de finanțare. 

ATELIER 1: Mentalitatea de antreprenor, principiile antreprenoriatului. Contextul global al lumii de afaceri. 

Prima etapă în dezvoltarea unui produs sau serviciu este să înțelegi cine ești, care sunt obiectivele tale, ce urmărești de la afacerea pe care vrei să o realizezi. 

De asemenea, participanții vor afla care sunt principiile general valabile în lumea de afaceri.

Vom vorbi și despre contextul global al afacerilor, care sunt schimbările majore și unde ne uităm atunci când aliniem viziunea de afaceri cu lumea înconjurătoare. 

Prin întrebări adolescenții vor fi ghidați să seteze corect așteptările, să înțeleagă care sunt primele aspecte pe care este nevoie să le clarifice înainte de a porni o afacere. 

ATELIER 2: Prezentarea etapelor unui plan de afaceri 

În cadrul acestui atelier, adolescenții se vor familiariza cu terminologia de afaceri, vor lua un prim contact cu pașii pe care îi vor urma în cele ce urmează. Un plan de afaceri are 6 etape, care se succed una după cealaltă. În cadrul acestui atelier, vor trece parcurge aceste șase etape în ritm alert, pentru a identifica ce au de făcut pe mai departe.   

ATELIER 3: Despre validarea oportunității idei de afaceri

Participanții vor folosi gândirea critică pentru a valida ideea de afaceri. Vom defina Buyer Personas, nevoia ce va fi satisfăcută. Vor identifica potențiali consumatori pentru limonada produsă. De asemenea, vor enunța propunerea de valoare (Value Proposition) pentru acoperirea nevoii identificate. Vor studia concurența. 

La finalul atelierului, grupele de lucru vor prezenta câte un poster cu cea mai bună reprezentare a rezultatului obținut. 

ATELIER 4: Construirea MVP (produsului minim viabil) 

În această etapă, participanții vor afla cum se validează un produs, cum se îmbunătățește sau modifică în funcție de cerințele pieței. Este momentul în care se ia decizia dacă planul de afaceri va continua sau se oprește aici. Vor fi abordate aspecte legate de aspectul produsului, ambalaj, brand, marketing, vânzări. 

La finalul atelierului, participanții vor avea de realizat un poster care să cuprindă elementele enunțate mai sus. 

ATELIER 5: Modelul de afaceri

În timpul acestui atelier, grupele de participanți vor lucra la Business Canvas, care conține canalele de distribuție și vânzări alese pentru produsul propus. Este o oportunitate pentru a găsi noi modalități de satisfacere a nevoii la care poate nu s-a mai gandit nimeni până în prezent. 

ATELIER 6: Aspecte financiare 

În această etapă, participanții vor afla cum punem pe hârtie informațiile despre potențialul, pieței, vânzările potențiale, cheltuieli. Fiecare echipa va întocmi un buget al afacerii multianual. De câți bani este nevoie pentru a începe afacerea?  Cum poate fi aceasta scalată?

ATELIER 7: Surse de finanțate  

Discuția din cadrul acestei sesiuni de lucru se va concentra pe posibilele surse de finanțare, cum pot fi acestea accesate. Vom discuta despre avantajele și dezavantajele pentru fiecare situație în parte. 

ATELIER 8: Pregătirea planului de afaceri pentru pitch

Din toate elementele prezentate anterior, fiecare grupa va realiza un pitch (o prezentare de maxim 8 minute) conform instrucțiunilor clare primite de la facilitator. Pitch-ul va fi organizat sub forma unui concurs, iar echipa câștigătoare va primi un premiu pentru pornirea propriei afaceri. 

Avantaje pentru părinți

Bucuria copiilor și adolescenților care sunt dintr-o dată captivați de punerea în aplicare a unui plan de afaceri este o recompensă pe care toți părinții o merită. 

În loc să își petreacă timpul utilizând diferite gadget-uri, jucându-se fără încetare, oferiți-le șansa de lucra la a duce la îndeplinire un vis al nostru, al tuturor: acela de a învăța să monetizeze creativitatea specifică. 

Părinții vor avea bucuria de a-și vedea copiii implicați în activități altfel, care le va dezvolta o serie de abilități colaterale: comunicare, leadership, lucru în echipă, absolut necesare în societatea actuală și viitoare. 

Dacă îți dorești aceste lucruri pentru copilul tău, este decizia ta dacă acest curs i se potrivește!

Atsakomybę dėl renginio kokybės prisiima renginio organizatorius. Renginiui neįvykus ar nusikėlus, sprendimą dėl pinigų grąžinimo priima organizatorius. Detalesnę informaciją apie aplinkybes ir grąžinimus rasite čia: Su renginiu susijusios aplinkybės“

Renginio vieta